MY FOOD PREMIS

MY FOOD PREMIS
BAHAGIAN KESIHATAN AWAM
MAJLIS PERBANDARAN KOTA BHARU

Perkara Kompenan
A. Kawasan
Penyediaan
Makanan
A1. Kawalan suhu dalam penyimpanan dan penyediaan
Makanan. Peti Sejuk :-
—— Suhu sejuk beku : 18°C
—— Suhu dingin (Chiller) : 1°C.
A2. Kawalan serangga perosak / LILATI yang efektif
termasuk kawalan :
—— Lipas
—— Lalat
—— Tikus
—— Lain-lain haiwan
A3. Keberssihan peti sejuk
—— Peti sejuk sentiasa bersih
—— Susunan makanan dalam keadaan teratur
—— Tiada pencemaran silang
A4. Kebersihan peralatan dan kemudahan memasak
—— Alas pemotong dan kain pengelap dalam
keadaan bersih
—— Dilarang menggunakan kertas bercetak yang
bersentuhan dengan makanan
—— Peralatan kulinari sentiasa dalam keadaan baik
dan bersih
A5. Sistem pelepasan asap dan haba
—— Berfungsi dengan baik serta tidak menimbulkan
kacauganggu
—— Kapasiti yang mencukupi dan efisyen
A6. Ruang kelegaan di antara peralatan dan dinding /
lantai*
—— Jarak minima yang sesuai untuk penyelenggara
dan tiasa kesesakan
B. Kawasan
Penyajian
Makanan
B1. Kawalan suhu dan tempat mempamerkan makanan
yang sesuai mengikut keadaan dan jenis makanan.
—— suhu makanan panas : >60°c
—— suhu makanan dingin : 1°c hingga 4°c
—— suhu makanan sejuk beku : < -18°c
B2. Peralatan kulinari yang digunakan untuk penyajian
makanan perlu sentiasa dalam keadaan :*
—— Bersih
—— Tidak sumbing, retak atau karat
B3. Kain pengelap, alas dan peralatan memotong
mestilah :
—— Bersih
—— Digunakan berasingan mengikut jenis kerja

Perkara Komponan
B. B4. Meja, kerusi dan peralatan hendaklah sentiasa
—— Bersih
—— Sempurna dan selamar *
JUMLAH MARKAH
C. Pengendali
Makanan
C1. Pemeriksaan kesihatan ke atas semua pengendali
makanan :
—— Mendapat suntikan pelalian anti-tifoid
—— Menghadiri kursus pengendali makanan
C2. Tahap kebersihan diri yang baik;
—— Berpakaian bersih dan bersesuaian
—— Memakai apron yang bersih dan berpenutup kepala
—— Berkuku pendek, bersih dan tidak memakai
barang perhiasan diri
—— Berkasut
—— Tidak merokok
—— Tidak melakukan apa-apa perlakuan atau tindakan –
yang boleh menyebabkan pencemaran makanan
C3. Tiada masalah kesihatan yang berkaitan dengan
pencemaran makanan
JUMLAH MARKAH
D. Sistem
Bekalan Air
D1. Sumber bekalan air yang selamat
—— Terawat
—— Bersih dan mencukupi
D2. Penggunaan sumber bekalan air
—— Diambil terus dari paip
—— Dilarang penggunaan paip gerah
D3. Tiada kebocoran paip di premis
JUMLAH MARKAH
E. Kemudahan
Sanitasi
E1. Keadaan kelengkapan kemudahan tandas
—— Bersih dan bebas dari bau busuk
—— Sempurna dan berfungsi dengan baik
—— Kedudukan pintu tandas tidak boleh menghala
terus ke kawasan penyediaan makanan
—— Pengudaraan sempurna
—— Bekalan air mencukupi
—— Disediakan sabun dan tisu/alat pengering
E2. Kemudahan mencukupi
—— Sinki yang mencukupi
—— Perangkap sisa makanan, minyak dan lemak
(FOG) berfungsi dan diselenggara dengan baik
—— Kapasiti perangkap (FOG) yang bersesuaian
E3. Kemudahan tempat mencuci tangan
—— Bersih
—— Sempurna dan berfungsi dengan baik
—— Kemudahan sabun, cecair dan pengering tangan
JUMLAH MARKAH
F. Struktur
Penyenggaraan
Premis
F1. Keadaan Lantai, dinding dan siling
—— Tidak licin/tahan lasak
—— Mudah dibersihkan
—— Kalis air
—— Tidak menakung air / rata
—— Bebas dari sesawang, habuk dan kulat
F2. Sistem pengudaraan dan pencahayaan
—— Mencukupi
—— Berfungsi*
F3. Sistem perparitan yang sempurna
—— Bersih
—— Disenggara dengan baik* (tiada kerosakan)
F4. Sistem pengurusan air limpah yang sempurna*
—— Mengalir
—— Tiada sisa makanan
JUMLAH MARKAH
2
Perkara Komponan
G. Lain-Lain
(Generik)
G1. Maklumbalas pelanggan
G2. Kemudahan tong sampah yang mencukupi, berpenutup,
bersih dan berkarung
G3. Bahan makanan dan bahan kimia hendaklah disimpan
secara berasingan kedua-duanya mestilah berlebel
G4. Penyediaan dan pengurusan stor yang baik (FIFO)
kalis LILATI
—— Susun atur ruang kelegaan
—— Kebersihan
—— Pengudaraan dan pencahayaan
G5. Amalan pengurusan sisa pepejal yang baik
(pengasingan di punca)
G6. Premis dan peralatan perlu disenggara dengan baik
dan jadual pembersihan mestilah dipantau secara
berterusan
G7. Notis pemberitahuan kebersihan, amalan keselamatan,
pendidikan kesihatan dan larangan merokok*
G8. Kawalan dan keselamatan di premis makanan
—— Alat pemadam api
—— Peti pertolongan cemas
—— Ruang tangga bebas dari sebarang halangan